FCG
ORÍGENS DE LA FCG
La Federació Catalana de Gimnàstica
Els primers documents que deixen constància de la Federació Catalana de Gimnàstica (FCG) són de l'any 1923 quan el Doctor Carles Comamala funda la Confederació Gimnàstica Catalana, instal·lant les dependències a la Rambla del Prat número 2, essent ell el primer president. El 1946, Catalunya es queda sense president i de Madrid demanen a Pedro Rodriguez (el modista), que presideixi una delegació de l'Espanyola, creant-se el 1947 la Federació Catalana amb Rodríguez de President; Manuel Jover, era el Tresorer i tos dos dissenyaren l'actual escut de la FCG. Posteriorment Jover va accedir a la presidència, passant el lloc després a Josep M. Sànchez (marit d'Elena Blume); continuaren Joan de la Llera, M. Rosa Guillamet, Lluís Abaurrea, fins a l'actual, Xavier March i Mateu.
La FCG té actualment més de 150 clubs federats i un total de més 8.000 llicències entre gimnastes i tècnics. Les seleccions espanyoles es nodreixen en gran part dels gimnastes de Catalunya; durant la seva història, molts dels i de les esportistes de Catalunya han aconseguit els podis dels campionats estatals així com importants èxits internacionals, com per exemple el Campionat d'Europa assolit per Joaquim Blume i, a nivell olímpic, la medalla d'or en salt de Gervasi Deferr, aconseguida als JJOO Sidney 2000.
Però, a més a més, hi ha molts més practicants comptant amb tots els escolars que entrenen i competeixen en esdeveniments dels diferents consells esportius comarcals.
La FCG ha estat sempre pionera en organització d'importants esdeveniments. Entre 1956 i 1958 s'organitzaren tres importants Premis de Barcelona, a iniciativa de l'Excm. Sr. Joan Antoni Samaranch, President d'Honor del CIO, en aquells anys Representant a Catalunya de la Delegació Estatal de l'Esport. Aquests premis foren els "pares" del Memorial Blume, i aconseguiren que els millors especialistes del moment vinguessin a la Ciutat Comptal.
Un dels gimnastes més emblemàtics va ser Joaquim Blume, Campió d'Europa, que malauradament va desaparèixer el 1959 en un accident aeri, en plena carrera esportiva; fou el final d'una època.
Sota la presidència del Sr. de la Llera s'organitzaren diversos encontres internacionals, entre les seleccions catalanes i la xinesa, o versus França i altres. Un esdeveniment important anual fou la celebració del Memorial Joaquim Blume (lligar historials de tots els blumes - quan es pugui preparar) que, sota el nom de Critèrium Internacional Ciutat de Barcelona, s'inicià l'any 1969 en la modalitat de gimnàstica artística masculina; afegint-se en gimnàstica artística femenina l'any 1971, amb el nom de Trofeu Internacional Catalunya; paral·lelament, l'any 1985 s'instaurà la Copa Internacional de gimnàstica rítmica. Competicions reconegudes a nivell mundial, de gran prestigi per la qualitat dels participants. En algunes convocatòries han estat proves puntuables per a la Copa d'Europa, o com l'any 1991, proves "test" dels Jocs Olímpics Barcelona'92. La primera competició que inaugurava el Palau Sant Jordi, de Barcelona, fou el XXIII Critèrium Internacional "Memorial Joaquim Blume", d'artística masculina, XVIII Trofeu Internacional "Catalunya" d'artística femenina.
L'any 1988, amb la desaparició de Joan de la Llera -qui morí en accident d'automòbil a finals de 1987-, el Comitè Olímpic Internacional, instaurà el Memorial Joan de la Llera, un trofeu de plata que guanyava el primer i la primera gimnasta espanyols classificats al Memorial Blume.
L'any 1992 Barcelona visqué una important cita esportiva amb la celebració dels Jocs Olímpics Barcelona'92. La gimnàstica, com en tots els Jocs, tingué un paper protagonista; fou un any on, per aquest motiu, no se celebrà el Blume, que l'any 1994 visqué la seva 25a edició.
Després dels internacionals, el més rellevant són els Campionats de Catalunya, competicions anuals en totes les modalitats i categories de cadascuna, absoluts, individuals, per equips i per clubs. També s'organitzen altres trofeus i fases prèvies a les competicions estatals.
Per promocionar i ampliar la pràctica gimnàstica, s'iniciaren el 1989 les competicions de la Copa Catalana, de diferents nivells, més assequibles a una gran part de practicants, donant opció a molts i moltes a demostrar el que poden fer, potenciant la base de captació per a l'alta competició.
En els darrers anys el nombre de practicants va augmentant i se celebres les competicions de diversos nivells: Trofeus, Copa Catalana, Campionats de Catalunya i encontres de les Seleccions Catalanes, que podeu consultar al nostre calendari de competicions.